[...] Jeśli smak płatków nie do końca nam odpowiada można dodać pokrojony w kawałki owoc i porcję odżywki białkowej. Dzięki temu otrzymamy w pełni zbilansowany posiłek zawierający węglowodany, białka i tłuszcze. Płatki doskonale też nadają się do robienia omletów. Suche płatki mieszamy z jajkami i smażymy na patelni z obu stron. Można dodać owoce, [...]
[...] zapalnymi? Skąd mam wiedzieć czy jestem na nie narażony? Jeżeli masz nadwagę, widoczną "oponkę" na brzuchu, jesteś typem tzw. "skinny fat" czy też twoja dieta jest bogata w węglowodany - możesz być pewien, że stany zapalne rozwijają się w Twoim organizmie. Innymi objawami i chorobami, z którymi nasilony stan zapalny może mieć związek, są m.in. [...]
[...] i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, jak na owoce, są również bombą witamin i [...]
[...] i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, jak na owoce, są również bombą witamin i [...]
[...] gruczołów potowych. Składa się on w 98% z wody, 0,7% z chlorku sodu i resztę składników stanowią śladowe ilości następujących związków: tłuszcze, mocznik, kwas moczowy, węglowodany, amoniak, kwas moczowy, składniki mineralne. Pocimy się stale, ponieważ nasz organizm musi utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Pocenie w Twoim przypadku może [...]
[...] to 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. U Ciebie ilość białka 3 g jest zdecydowanie zbyt wysoka. Zmniejsz tę wartość, dodając węglowodany. Tłuszcze są na odpowiednim poziomie. 3. Źródła makroskładników. Rozkład źródłem składników odżywczych wygląda całkiem dobrze. Wyeliminować warto wędliny, jako [...]
[...] dokładniej. Pot jest wydzieliną gruczołów potowych. W 98% składa się on z wody, a resztę składników stanowią sole, tłuszcze, mocznik, kwas moczowy, amoniak, kwas mlekowy, węglowodany i związki mineralne. To, czy jesteśmy odwodnieni lub nawodnieni, uzależnione jest nie tylko od ilości płynów, jakie spożywam, ale również od ich składu. Pijąc [...]
[...] między posiłkami. Ważne jest aby białko było rozbite na mniej więcej równe porcje w ciągu dnia, ponieważ to ono daje "sygnał anaboliczny", natomiast tłuszcze i węglowodany są źródłem energii i je możesz dowolnie rozłożyć na posiłki, sugeruję węglowodany zwiększyć w posiłkach około treningowych. Jednak zanim do tego dojdziesz to [...]
Zacznijmy od tego ze 3-4 kilo w gore w ciagu kilku miesiecy to nie jest zadna tragedia Niektorzy od cioci z imienin wychodza 2 kilo ciezsi A powazniej - przyczyn takiego wzrostu masy moze byc wiele, chocby zmiany hormonalne. Moze to byc chocby zwiekszona resorpcja wody, ciezko powiedziec. Aby sie z tym uporac przede wszystkim nalezy zadbac o [...]
[...] b) tłuszcze: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html c) węglowodany: http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html Ostatni etap to już tylko obserwacja obwodów ciała i wyciąganie [...]
[...] wykonującym krótki i lżejszy trening wystarczy zwykła woda. Także osobom dbającym o linię, odchudzającym się, ponieważ izotoniki oprócz składników mineralnych zawierają węglowodany przez co taki napój znacząco podwyższa dzienny bilans kaloryczny i utrudnia realizację celu treningowego. Stały dopływ glukozy podczas wysiłku znacząco zmniejszy [...]
[...] - tłuszcze: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html - węglowodany: http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html Więcej informacji na temat prawidłowego odżywiania znajdziemy w [...]
Brak efektów to dość częste stwierdzenie osób, które mają błędy w diecie lub/i treningach. Jeżeli nie skupimy się na podstawach kształtowania sylwetki, to niestety ciężko będzie o widoczne efekty. Szczególne znaczenie ma to w przypadku kobiet, którym gospodarka hormonalna nie ułatwia budowy mięśni, czy redukcji tkanki tłuszczowej. Co więc należy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Panowie mam znowu pare pytan. Zaczalem diete i przygode z ciezarami. Leci 10 dzien. Jem tak jak rozpisalem ta diete. Jednak teraz ciagle ja modyfikuje, przestawiam posilki w zaleznosci od pory treningu, szlifuje. Przez pierwsze pare dni po prostu bylem obzarty jak nigdy. Szczegolnie po 100 gramach ryzu, czy tez kaszy (3 torebki roznych [...]
“Gainer” czyli odżywki węglowodanowo - białkowe, w skład których wchodzą: -węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa, -białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i [...]
[...] tempo rozpadu białek podczas treningu prawdopodobnie przyczyniając się do bardziej racjonalnego treningu. Zalecanym źródłem energii dla dyscyplin wytrzymałościowych są węglowodany. Jeśli ich ilość w pożywieniu jest niewystarczająca to suplementacja BCAA może być pomocna. Moim zdaniem wielkość znaczenia aminokwasów o łańcuchach [...]
[...] nóg nie rozbuduje, a warto żeby nogi miały też bodziec siłowy. Z dietą nie chciałbym się za bardzo wtrącać bo to dość indywidualna kwestia i sporo obliczeń, ale jeśli nie masz żadnych nietolerancji czy tym podobnych historii to standardowo 2g białka, 1 g tłuszczy, reszta węglowodany. Dla większości taki podział makroskładników jest odpowiedni.
Plan żywieniowy musi być dobrany zarówno do naszego wieku, wzrostu, wagi oraz celu, jaki chcemy osiągnąć. Równie ważne są jednak nasze preferencje żywieniowe. Układając dietę musimy wziąć pod uwagę nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie na podaż makroskładników w diecie. Do określenia zapotrzebowania kalorycznego pomocne mogą być [...]
[...] błonnika. Błonnik odgrywa istotną rolę w perystaltyce jelit. Zbyt mała jego ilość np. na dietach low carb może ją utrudnić. Podobnie może być w sytuacji opierania diety o węglowodany. Szczególnie w przypadku spożywania sporej ilości kalorii. Ilości węglowodanów w diecie rzędu 400-500 g powodują automatycznie, że ilość błonnika rośnie ponad [...]